Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Alleen voor jouw ogen

Wat?
Bestanden verbergen op je computer
Waarmee?
Windows

STEL: JE PLANT EEN VERRASSINGSFEEST VOOR JE LIEFSTE. JE LEGT LIJSTEN AAN MET GASTEN, MAAKT MISSCHIEN OOK EEN SENTIMENTEEL FILMPJE, VERZAMELT FOTO’S VOOR EEN COLLAGE EN WISSELT DRUK IDEEËN UIT MET VRIENDEN. EN OM DE VERRASSING NIET TE VERSPILLEN, MAG JE PARTNER DIE PLANNEN NATUURLIJK NIET VINDEN. HOE VERBERG JE DAN HET BEST JE BESTANDEN?

De belangrijkste tip voor wie een beetje van zijn privacy houdt, is natuurlijk meerdere accounts aanmaken op je computer. Eentje voor jou, eentje voor je partner en eventueel een of meer voor de kinderen. Zo houdt iedereen zijn favoriete instellingen en hoef je nooit je browsergeschiedenis te verwijderen. Deze workshop gaat ervan uit dat je niet zo slim bent geweest en dat je er nu niet aan wilt beginnen. Zelfs als je een ander account hebt aangemaakt, kan deze workshop je helpen om de bestanden toch beter te verbergen. Ik gebruik hier meerdere lagen van beveiliging, maar hou er hoe dan ook rekening mee dat geen enkele file onkraakbaar is. Werkt je vriend(in) voor de Computer Crime Unit en ga je je verdacht gedragen, dan ben je vroeger of later toch de pineut.


STAP 1 / DE JUISTE ENCRYPTIE
Stap één in elk handboek voor geheime agenten of huis-en-tuin-spionnen is je bestanden vergrendelen of versleutelen. Daarvoor gebruik ik de 7-Zip file Manager. Dit is een van de vele compressie programma’s voor bestanden, en het handige aan 7-Zip is dat de software een degelijke encryptie aan boord heeft.
Hoewel een programma als My Lockbox (en vergelijkbare) misschien iets makkelijker in gebruik is, heeft 7-Zip bovendien het voordeel dat het een vrij onschuldig ogend programma is. Er staat dus niet opeens een overduidelijk encryptieprogramma op de computer. Je vindt 7-Zip op www.7-zip.org. Het programma is gratis, en installatie is vrij voor de hand liggend.

Zoals gezegd is het programma gratis, dus download het alleen van de originele website omdat andere websites vaak onveilig zijn en/of onodige troep mee instaleren.
Stap 1 7-Zip comprimeert niet alleen je bestanden, het programma versleutelt ze bovendien

STAP 2 / ACHTER SLOT EN GRENDEL
De installatie van 7-Zip File manager heeft als het goed is ook meteen je systeem van contextuele menu’s voorzien. Om een bestand, of een reeks bestanden, te encrypteren, kan je er dus op rechtsklikken en kies je 7-ZIP, TOEVOEGEN AAN ARCHIEF.
Kies (of maak) een ZIP-bestand en verander de encryptiemethode naar AES-256. Nu kan je ook gelijk een wachtwoord invoeren, en je bent klaar. Je bestanden zitten nu in een geëncrypteerd archief en zonder wachtwoord kan je het niet openen. De inhoud van dat bestand zal ook niet opduiken in zoekopdrachten op je computer. Wat (nog) wel opduikt, is het zip-bestand zelf. Geef het dus meteen ook een subtiele naam, en ga misschien niet voor ‘mijn-vergrendelde-geheime-plannen.zip’.

Stap 2 Voorzie van een paswoord, en je stiekeme plannen gaan achter slot en grendel.

STAP 3 / EEN SIMPELE VERMOMMING
Het nadeel van de 7-Zip-methode is dat je je bestanden, telkens wanneer je eraan wilt werken, moet uitpakken en achteraf weer vergrendelen. Dat kan vrij lang duren. Werk je met tekstbestanden, dan heb je gelukkig nog een alternatief. Maak daarvoor je tekst aan in Kladblok, het basis tekstverwerkingsprogramma in elke Windows. Tik bijvoorbeeld je supergeheime gastenlijst in, en kies OPSLAAN ALS.
Standaard zal Kladblok een .txt bestand willen maken, maar ik gebruik een vermomming. Tik manueel een beeld extensie in. Bijvoorbeeld ‘nikstezienhier. jpg’. In het dropdown menu daaronder kies je ALLE BESTANDEN. Dubbelklik je na het opslaan op het bestand, dan zal Windows tevergeefs een beeldprogramma proberen te gebruiken en het bestand niet open krijgen. Wil je verder werken aan je tekst, rechts-klik dan op de .jpg en kies ‘openen met’. Klik in de lijst Kladblok aan en je kan zonder problemen verder tikken. Als kladblok niet in de lijst staat van de programma's kan je ook eerst kladblok opstarten en dan je bestand vanuit kladblok openen. Vergeet niet om in de drop-down menu ALLE BESTANDEN te selecteren omdat kladblok normaal .jpg bestanden verbergt.

Stap 3 Maskers zijn er niet alleen voor mensen.

STAP 4 / VERBERG JE MAP
Een extra laagje beveiliging pas je toe door meteen de hele map, vol met al dan niet vermomde of vergrendelde bestanden, te verstoppen. Daarvoor heeft Windows een vrij simpele functie, die het besturingssysteem zelf gebruikt om bijvoorbeeld systeemmappen weg te houden van onkundige ogen.
Om zelf bestanden te verbergen, rechtsklik je erop. Kies EIGENSCHAPPEN en ga naar het tabblad ALGEMEEN. Nu moet je daar het vinkje voor VERBORGEN aantikken. Kies OK en je bestand is verdwenen. Om verstopte bestanden te zien, ga je in de Verkenner naar BEELD en kies je OPTIES. In het tabblad WEERGAVE kan je kiezen of verborgen bestanden, mappen en stations al dan niet worden weergegeven. In nieuwere windows versies klik je in explorer op WEERGAVE en dan kan je direct al de optie 'verborgen bestanden' aanvinken.

Stap 4 En dan gebruiken we nu de grote verdwijntruc.

STAP 5 / DE TRUC MET DE SAAIE MAPPEN
Iemand die weet dat er iets heimelijks aan de hand is, kan met de juiste computer kennis nog altijd verborgen mappen zien, verdachte beeldbestanden openen en misschien zelfs je wachtwoord kraken. De belangrijkste en meteen ook meest voor de hand liggende truc is dan ook je bestanden ergens zetten waar niemand ze ooit gaat zoeken. Goede locaties: Program Files, de Windows-map of de map van een videogame. De Windows-map staat bijvoorbeeld vol met folders genaamd ‘ADFS’, ‘PLA’ en andere acroniemen. Alleen een Microsoft-ingenieur weet dat ‘SGF’ niet in het rijtje thuishoort, en staat voor Super Geheim Feestje. Ook in de datamap van zowat elk videogame kan je wel op subtiele wijze een extra mapje met al dan niet verborgen bestanden verstoppen. Bovendien is de kans dat een huisgenoot je bestanden per ongeluk verwijderd bij deze locaties zeer klein. Jij moet alleen onthouden waar je ze gelaten hebt.

Stap 5 Onopvallend blijven is niet al te lastig: vind jij de geheime map?

Moret BG
Qr Code
Paradigit
Ga naar boven
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com