Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Daemon Tools - Virtuele DVD's

 

Wat?
Een virtuele dvd openen met een virtueel station
Waarmee?
Daemon Tools Lite

Onzichtbare
DVD

VEEL NIEUWE LAPTOPS HEBBEN GEEN DVD-STATION MEER. TOCH KAN JE ER NOG DVD’S MEE OPENEN, AL KOST HET JE WEL WAT MEER TIJD EN MOEITE.
De dvd is stilaan niet meer van deze tijd. Video- en databestanden houden we bijna uitsluitend bij als digitale bestanden op harde schijven. Vervelend voor wie een grote dvd-collectie heeft. Alle schijfjes converteren naar een videoformaat is natuurlijk een optie als het om films gaat, maar ook oudere software en spelletjes stonden vroeger op een schijfje. Gelukkig kan een dvd, of eender welke andere schijf wat dat betreft, ook virtueel verder leven. Om dergelijke virtuele schijven te openen, heb je een virtueel schijfstation nodig. Ik leg je hier uit hoe je er een maakt en gebruikt. Achteraan deze workshop vindt je een kadertje waarin ik toon hoe je een eigen dvd of cd omzet naar een virtuele variant.

Stap 1 Kies de juiste tool uit de lange lijst met software van Daemon.

STAP 1 / DOWNLOADEN

STAP 1 / DOWNLOADEN
Er bestaan veel goede programma’s om met virtuele schijven te werken, maar Daemon Tools is ongetwijfeld een van de bekendste. Het kleine stukje software is gratis te downloaden van de website (www.daemon-tools.cc/downloads), al zou je dat op het eerste zicht niet zomaar zeggen. Zoek in de lange lijst naar Daemon Tools Lite 4 (of op een nieuwere versie indien aanwezig), en klik op de groene download knop. Op de volgende pagina kan je het kleine programma binnenhalen. De versie die je zoekt, is wel degelijk helemaal gratis, dus let er op dat je niet per ongeluk een trial versie binnenhaalt. Het is geen ramp als je dat toch doe, maar voor deze workshop heb je de andere software niet nodig.

Stap 2 Blijf tijdens de installatie waakzaam voor bloatware еn opties om alsnog te betalen voor een licentie.

STAP 2 / BLOATWARE OMZEILEN

STAP 2 / BLOATWARE OMZEILEN
De installatie van Daemon Tools is eenvoudig. Let er wel op dat je, bij het doorlopen van de wizard, voor de VRIJE LICENTIE kiest. Voor de gewone consument is het programma immers gratis. Ook moet je oppassen voor de Special Offer(s). De installatie software wil graag dat je dingen zoals Search Protect mee installeert en instelt als startpagina op je browser. Search Protect is echter lastige rommel: klik dus op SKIP! De wizard is nu bijna ten einde en je hoeft je geen zorgen meer te maken om bloatware.

Stap 3 Je computer krijgt er nu een gratis BluRay-station bij.

STAP 3 / NIEUW STATION

STAP 3 / NIEUW STATION
Dat de installatie geslaagd is, kun je zien via 'deze computer'. Daar staat nu het icoontje van een BD-Rom-station te pronken. Voor je computer lijkt het alsof je een echt schijfstation hebt aangesloten. Hij zal het station dan ook zo behandelen. Je kan natuurlijk geen schijfje in de sleuf plaatsen zoals je dat normaal zou doen. Het station bestaat enkel als software en je zal het dus ook met software moeten laden.
Open daarom Daemon Tools: een snelkoppeling zou zich intussen op je bureaublad moeten bevinden. De interface van het programma is eenvoudig maar helaas niet reclamevrij: negeer de rechter kolom. Bovenaan zie je de bibliotheek van virtuele schijfjes die je al eens toevoegde, onderaan kan je de hoeveelheid virtuele schijfstations beheren. Het bovenste vak is normaliter leeg, in het onderste vind je het BluRay-station nogmaals terug.

Stap 4 Een cd, dvd of BluRay plaats je in het virtuele station met de hulp van de software.

STAP 4 / SCHIJFJE LADEN

STAP 4 / SCHIJFJE LADEN
Om een virtuele schijf te laden, klik je op het linkse icoontje met het groene plus teken. Vervolgens navigeer je naar de plaats waar je virtuele schijf is opgeslagen. Heb je nog geen virtuele schijven, lees dan even verder onder de titel VIRTUELE DVD MAKEN. De schijf verschijnt in de catalogus maar is nog niet geladen in de virtuele drive. Daartoe moet je het bestand in kwestie in de catalogus selecteren en op het groene afspeel-icoontje klikken.
Je schijf wordt nu geladen of "ge-mount", als je in vaktermen wil spreken. Mounten kan even duren. Als het programma klaar is, verschijnt de schijf in het virtuele station, en zal je computer ze verder behandelen als een normale dvd in een echt station.

Stap 5 Je kan (bijna) zoveel virtuele drives maken als je zelf wil.

STAP 5 / MEER STATIONS

STAP 5 / MEER STATIONS
De schijf verwijderen doe je met de grijze stop knop. Met de andere knoppen kan je stations toevoegen en verwijderen. Dat is één van de voordelen van de virtuele stations: je maakt er zo veel als je wil (een gratis versie heeft vaak een limiet van 4 drives). Een schijf-station toevoegen doe je door op het schijf-icoontje met de groene plus te klikken. Je kan kiezen uit een DT of een SCSI Virtual Drive. Voor de meeste gebruiken is het verschil niet van belang, maar om een nieuwe SCSI-drive aan te maken moet je computer opnieuw opstarten. Kies dus gerust een BT-Drive. Je kan verschillende stations tegelijk gebruiken, net zoals dat met echte stations ook zou gaan. In de praktijk volstaat één exemplaar voor de meeste doeleinden.


Virtuele DVD maken

Stap 1 Een dvd omzetten naar een image doe je op een computer met een fysiek schijfstation en Daemon Tools.

STAP 1 / BRONBESTAND KIEZEN

STAP 1 / BRONBESTAND KIEZEN
Virtuele schijven om te laden in je virtuele station kun je zelf maken, eveneens met daemontools. Dat is niet moeilijk, maar je hebt er uiteraard wel een computer met een echt dvd-, cd- of BluRay-station voor nodig. Plaats eerst de schijf waarvan je een softwarematige kopie wil in je fysieke drive. Open vervolgens Daemon Tools en selecteer het icoontje met de afbeelding van een schijf en een kleine diskette. MAAK SCHIJF IMAGE heet die knop. In het dialoogvenster dat volgt moet je het schijfstation selecteren. Bij DOEL IMAGE BESTAND kies je de plaats waar je het eindresultaat wil opslaan. Het bestandstype staat hier standaard ingesteld op mdx, maar .iso is een betere keuze. De rest van de instellingen hoef je niet te veranderen.

Stap 2 Een schijf converteren kan een tijdje duren bij tragere hardware.

STAP 2 / VIRTUELE SCHIJF AANMAKEN

STAP 2 / VIRTUELE SCHIJF AANMAKEN
Je virtuele schijf of Image maak je aan door op start te klikken. Een venster met de voortgang verschijnt nu. Als het proces klaar is, krijg je een bestand dat je kan openen in een virtuele drive zoals ik eerder beschreef in deze workshop. Virtuele schijven hebben tal van voordelen: je kan je collectie op een externe harde schijf bewaren waar ze minder plaats inneemt, ze werken sneller dan een gewone dvd, en sommige mediaspelers kunnen .iso-bestanden zelfs van een usb-stickje lezen en op je tv afspelen. Hoewel virtuele schijven maken perfect legaal is, zijn sommige schijfjes beveiligd om misbruik te voorkomen. Die dvd’s of Blu Rays kan je helaas niet zomaar kunnen omzetten.

Moret BG
Qr Code
Paradigit
Ga naar boven
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com