Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

SLAAPHULP

Het lijkt haast magie, maar de Withings
Aura helpt je écht beter slapen.
Althans, als je alleen slaapt.

 

WITHINGS AURA

Een goede nachtrust is essentieel, maar wat als je een slechte slaper bent?
Of heb je eerder iemand nodig die je erop wijst dat je slecht slaapt, of te laat gaat slapen?
Er bestaan ondertussen al een heleboel apps en activity trackers die je slaap proberen te analyseren,
maar de Withings Aura gaat nog een stap verder.

Het klinkt veelbelovend, een toestel dat je beter helpt te slapen. Maar de Aura is zeker niet het eerste toestel dat zoiets belooft, al is het wel een van de eerste die zich énkel daarop toespitst. We waren vol lof over de Jawbone Up24, omdat die jou op het goede moment wakker maakt met een subtiele trilling. Resultaat: minder slecht gehumeurd uit het bed, dus iedereen blij.

Withings dacht daar nog een schepje bovenop te doen met de Aura, een totaal nieuwe manier van slaapanalyse. In plaats van je smartphone of een slimme armband, moet je een sensor onder je matras schuiven die alles registreert. Je voelt de band niet zitten, maar als je ook de slaap van je partner wil analyseren, moet je een tweede optionele sensor aankopen. Zeker wanneer je met twee slaapt, kan de sensor nooit 100% goed werken. Dan is een activity tracker wel een betere optie.

LICHTTHERAPIE
Naast de sensor onder de matras bestaat de Withings Aura ook uit een hypermoderne lichtwekker. Dit element moet ervoor zorgen dat je aangenaam wakker wordt, en ook sneller in slaap valt. De Aura start met een oranje kleur en wordt stilaan rood om je sneller in slaap te krijgen. Om je wakker te maken, geeft hij blauw licht dat je waakzaamheid zou verhogen zodat je zachter wakker wordt. Het toestel speelt ook muziek als je dat wil: kust geluiden om mee te gaan slapen en melodieuze muziek om wakker te worden, het kan allemaal. Je kan de helderheid van de lamp wijzigen door met je hand omhoog of omlaag te vegen aan de zijkant van het toestel. Er zijn ook nog twee USB-aansluitingen aan de zijkant van de Aura, zodat je handig je smartphone en/of tablet tegelijk kan laden.

SLAAPTYPES
Wat maakt de Aura uniek? Hij kan je REM-slaap registreren, terwijl alle andere apps of trackers enkel je diepe of lichte slaap meten. Door die nuance weet de Aura automatisch wat je slaappatroon is en wanneer je moet gaan slapen. Soms kan een kwartiertje later gaan slapen namelijk een desastreus gevolg hebben voor de ochtend erop, en na enkele weken te slapen onder leiding van de Aura merken we echt het verschil. De Withings Aura heeft dus bijzonder veel potentieel, maar helaas kan je voorlopig enkel met iOS verbinding maken. Er is al een Withings-app voor Android beschikbaar, maar die is nog niet compatibel met de Aura. Op het moment van schrijven staat een Android-versie van de app voor de Aura aangekondigd, maar zonder verwachte verschijningsdatum. Voorlopig kan je ook nog geen andere muziekjes kiezen om mee te gaan slapen of mee op te staan. Zee geluiden zijn fijn, maar na enkele weken mag het wel eens iets anders zijn.

Wij zijn alvast overtuigd dat de Aura een meerwaarde biedt voor iedereen die alleen slaapt, maar wanneer je met twee bent, mist hij een beetje zijn effect. Daarbij komt ook nog eens de pittige prijs kijken. Enkel een aanrader voor slechte slapers zonder bedgenoten. De rest kijkt best eerst even naar een (goedkopere) activity tracker of een slaap-app om mee te experimenteren.

299 euro (op moment van schrijven) www.withings.com
+ Helpt je met slapen en wakker worden; analyseert drie slaaptypes.
- Enkel iOS; duur; optionele tweede sensor voor je partner.