Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

ANTI-DIEFSTAL


LAPA

Ben jij ook zo iemand die regelmatig vergeet waar je je sleutels heb neergelegt? Of beveilig je graag je dure gadgets?
Het Belgische Lapa heeft daar een eenvoudige, innovatieve oplossing voor.

Ik moet regelmatig ‘s ochtends aan mijn vrouw vragen waar ik die verdomde sleutelbos alweer heb neergelegt. Ik heb me laten vertellen dat ik lang niet de enige ben die zo vergeetachtig is, en dat weet het Belgische Lapa ook. Hun handige sleutelhangers meten amper 3 bij 3 centimeter en koppel je met je smartphone om snel je verloren spullen terug te vinden.

Je kan een Lapa als sleutelhanger gebruiken, maar ook net zo goed op een belangrijke tas plakken. Een Lapa reikt normaal tot 30 meter ver, genoeg om te vinden wat je verloren of vergeten bent. Bij verlies kan je de app vragen om de Lapa geluid te laten maken. Dankzij dat geluid krijg je een radar op je smartphone te zien die je helpt om je verloren spullen terug te vinden. Eenvoudig, maar het werkt wel goed. Belangrijk detail: de app is er enkel voor iOS en Android en (helaas nog) niet voor Windows-Phone gebruikers.

Maar wat als je nu echt iets kwijt bent, buiten de straal van 30 tot 40 meter? Dan krijg je op je smartphone de laatste bekende locatie, zodat je daar kan zoeken. Heb je pech, dan moet je hopen dat Lapa een groot succes wordt en dat een andere Lapa-gebruiker toevallig in de buurt komt van je verloren voorwerp. Die kan dan een sein doorsturen naar jouw smartphone, zodat je een update krijgt van de nieuwe locatie. Er zit namelijk geen gps in de Lapa, enkel bluetooth 4.0 om verbinding te maken met je smartphone. De geïntegreerde batterij gaat ongeveer 8 maanden mee, daarna moet je er een nieuwe knoopcelbatterij indoen. Dat vind ik persoonlijk net iets te kort: een autonomie van een jaar was prettiger geweest.

De Lapa is een briljante uitvinding, eenvoudig en efficiënt, maar je hebt veel Lapa-gebruikers nodig om er ook een volwaardig antidiefstalsysteem van te maken. Tot dan doet hij vooral dienst als sleutelhanger om vergeten dingen op te sporen. We hopen dat het een success zal worden omdat het dan ook een uitstekend systeem zal kunnen zijn om je kind(eren) in de gaten te houden. En als je je kind of huisdier toch uit het oog verloren hebt dan heb je een groter kans om ze terug te vinden. Maar dan heb je uiteraard veel LAPA gebruikers nodig.

24,95 euro (op moment van schrijven) www.lapa-app.com
+ Klein formaat; traceren werkt goed; meerdere kleuren.
- 8 maanden autonomie; vondst na diefstal vooralsnog weinig realistisch.