Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

LAPTOP

TOSHIBA SATELLITE RADIUS 11

Wanneer wordt een laptop te goedkoop om nog kwalitatief te zijn? Toshiba tast die grens af met de Satellite Radius 11, een kleine hybride laptop met aanraakscherm die dubbel dienst doet als laptop.

Langs buiten doet de Radius 11 sterk denken aan de netbooks van weleer, en dat brengt huiveringwekkende connotaties met zich mee. Het tijdperk van de netbooks waren immers niet de hoogdagen van de Windows laptops. Doet de Radius het beter?

Met z'n 11,6 inch-scherm heeft het toestel in ieder geval een leuk formaat. Het aanraakscherm plooit helemaal rond zodat je de laptop als tablet kan gebruiken, en die functie wordt aanzienlijk minder handig naarmate de schermdiagonaal groeit. Omdat de Radius 11 bovendien niet veel weegt is de tabletmodus erg aantrekkelijk, al biedt de achterkant met toetsenbord (dat zichzelf uiteraard uitschakelt) niet de aangenaamste textuur in vergelijking met een echte tablet. Een minpunt dat alle hybride toestellen van dit type trouwens delen. Het scherm van de computer heeft niet de beste kijkhoek maar kan zich perfect meten met andere schermen in de lagere prijsklasse. Full HD moet je hier niet verwachten, maar omdat het schermoppervlak niet zo groot is, is dat voor één keer geen ramp.

Als laptop oogt de Radius 11 zoals gezegd erg klassiek en om eerlijk te zijn eerder een beetje ouderwets. Maar dat is geen ramp. Je koopt een budget laptop, en niet een blits mode-item. Spijtig genoeg past het binnenwerk net iets te goed bij het verouderde uiterlijk. Binnenin de Radius 11 draait een Pentium Processor en die dingen staan al bijna tien jaar niet meer bekend voor hun brute kracht. De Pentium reeks heeft echter niet stilgestaan, zodat de Satellite wel degelijk een quadcore ter beschikking heeft. Maar daar merk je echter niet veel van. De Radius 11 is dus eerder traag, zelfs recht uit de doos. Dat Toshiba bovendien koos voor een harde schijf in de plaats van een SSD maakt de zaken er niet beter op. Voor productiviteits taken kan een Solid State Drive een zwakke processor deels compenseren, een harde schijf kan dat niet. Daar staat dan weer tegenover dat je een 500 GB harde schijf krijgt, goed voor een mooie hoeveelheid foto’s en films. Helaas hebben de lage specificaties geen gunstige invloed op het nog lagere batterij leven. Vijf uur is helemaal niet veel voor een toestel van deze orde.

De Radius 11 is natuurlijk een budget model dat hybride capaciteiten naar een betaalbaar pakket brengt. Dat daar opofferingen gemaakt moeten worden is dan ook niet abnormaal. Prijs-kwaliteitsgewijs biedt de Radius 11 dus wel waar voor z’n geld. Wie een hybride laptop van 399 euro wil krijgt er één van Toshiba. De vraag is echter of je zo'n ding wel wil. Als tweede toestel is de Radius 11 een leuk ding, als primaire computer schiet de rekenkracht maar vooral het batterijleven tekort. Besef dus wat je koopt voor 399 euro; dan zal je tevreden zijn. Verwacht je een laptop die even vlot draait als exemplaren die het dubbele kosten, dan kom je uiteraard bedrogen uit.

SYSTEEMEIGENSCHAPPEN:
Intel Pentium N3540 4 Cores @2,16 GHz
Intel HD Graphics
4 GB RAM
500 GB HDD
11,6 inch-scherm (1366 x 768)
Windows 8.1

 399 euro (op moment van schrijven) www.toshiba.com
+ Betaalbare hybride laptop, prijs kwaliteit verhouding
- Slechte batterij levensduur ondanks bescheiden specificaties

Moret BG
Qr Code
Paradigit
Ga naar boven
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com